Segítség, itt a tavasz!

— avagy hogyan készítsük fel a kertünket a nyárra

Eljött az új év hosszabbodnak a nappalok, lassan vége a télnek és hamarosan beköszönt a tavasz. Ezzel párhuzamosan egyre csak gyűlnek a kertben elvégzendő munkák. Ha nyárra szeretnénk, hogy a mi kertünk legyen a legszebb a környéken, bizony nagyon sok feladatot el kell végeznünk tavasszal a kertünkben!
Most kezdenek újjáéledni a kertünk növényei és az időben, szakszerűen elvégzett kerti munkákkal elősegíthetjük, hogy egész évben szemet gyönyörködtetve fejlődjenek.

Metszés

Tavasszal az egyik legfontosabb feladat a növényeink metszése! Ugyanis ez a folyamat meghatározza a növényeink sorsát az idényben. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy különböző metszési módokat kell alkalmaznunk a gyümölcsfák, a díszcserjék, a díszfák, az évelő lágyszárúak és a többi növényfaj között is! Mindezt időben és módszerben sem érdemes figyelmen kívül hagyni, ugyanis többet árthatunk vele, mint amennyi hasznunk származna belőle!

Gyepszellőztetés

Ha szeretnénk, hogy a mi gyepünk zöldebb legyen a szomszédénál, akkor tavasszal el kell kezdenünk foglalkozni a fűvel is! Még mielőtt el kezdene hajtani, nőni, jót tesz a pázsitnak a gyepszellőztetés. Ez a folyamat elősegíti a fű fejlődését, mivel eltávolítja a mohát, az ősszel lehullott apró növényi hulladékot és az elszáradt leveleket. Fellazítja a talaj összetömörödött felső rétegét, ezáltal könnyebben vízhez és tápanyaghoz juthatnak a fű gyökerei. Gyeplevegőztetés után érdemes kiszórni a magas nitrogén tartalmú műtrágyát, mely pótolja a megfelelő tápanyagokat a talajban és segíti a gyepet a gyors fejlődésben. Ha vannak kopasz foltok, ilyenkor érdemes elvégezni a felülvetést is, mire eljön a nyár gyönyörű egybefüggő pázsittal büszkélkedhessünk!

Tápanyag utánpótlás

Ahogy a gyepnek, úgy a többi növénynek is szüksége van a tápanyag utánpótlásra, ez igaz a gyümölcsfákra, cserjékre, és minden növényre a kertben, Ehhez a folyamathoz használhatunk szerves trágyát, volldüngert. A növények meghálálják a gondoskodást, ha tavasszal odafigyelünk rájuk egész idény alatt gyönyörködhetünk bennük!